Saç Ekimi

29 Articles

Saç Ekimi ile ilgili merak ettiğiniz detaylı bilgileri burada bulabilirsiniz.

Saç Ekimi Nedir?

Saç ekimi ya da diğer bir deyişle saç nakli, saç olmayan alana uygulanmak üzere saçın yoğun ve dayanıklı olduğu ense kısmından alınarak bu bölgelere ekilme işlemidir. Genellikle başın arka kısmından alınmasına rağmen kelliğe dirençli olan göğüs, bacak-kol, genital bölge gibi vücudun muhtelif yerlerinden de temin edilebilmektedir. Bu kısımlar genellikle baş bölgesinde yeterli saç kökünün bulunmadığı durumlarda kullanılabilmektedir.

Saç Ekimi Yöntemleri

Saç Ekimi Yöntemleri özellikle günümüzde çok daha başarılı bir şekilde uygulama yapılmasına imkan sağlamaktadır. Özellikle teknolojinin gelişmesiyle birlikte kullanılan cihazların da yardımıyla çok daha başarılı sonuçların alınması mümkün olmuştur. Bu durumda başarı oranı yükselirken, hissedilen acı azalmıştır. Bununla birlikte uygulamadan istenilen sonucun elde edilme oranında da çok ciddi yükselmeler yaşanmıştır. Genel olarak bakıldığında tüm saç ekimi yöntemleri aynı amaca hizmet etse de uygulama süresi, iyileşme süresi, iz bırakma durumu ve ekonomik yönlerine göre tercih edilebilmektedir. Bu tercih tamamen sizin tercihinize bağlı olmakla birlikte uzmanın muayenesi sonrasında tavsiyesiyle de şekillenebilmektedir.

Saç Ekimi Operasyonu Yontemleri

Günümüzde en fazla kullanılan 4 yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerin uygulanışı ve sonuçları bakımından çeşitli neticeler elde etmeniz mümkündür. Şimdi bu yöntemleri birlikte inceleyelim.

Fue Yöntemi

FUE (Foliküler Ünite Ekstraksiyonu) yönteminde hastaya lokal anestezi uygulanmaktadır. Anestezi uygulaması sonrasında özel uçlu mikro motorlar yardımıyla alınan saç kökleri, tek tek saç bulunmayan alanlara yerleştirilmektedir. Bu yerleştirme sırasında özellikle saçın doğal çıkış açısı ve yönü dikkate alınmaktadır. Elde edilen saç kökleri hastanın kendisinden alınarak 1 mm şeklinde kısaltılmaktadır. Bu yöntem uygulanırken belli aşamalardan geçilerek sonuca ulaşılır.  

Fue Yöntemi 3 aşamadan oluşmaktadır:

1. Aşama: İlk olarak uzman, seç ekimi yapılacak alanı işaretler ve ardından hastanın saçları tıraş edilir. Tıraş işlemi tamamlandıktan sonra lokal anestezi uygulanarak hastadan saç kökleri toplanır. Bu saç kökleri tek tek alınarak özel bir sıvıda bekletilir. 2. Aşama: Bu aşamada hastada ekim yapılacak alanlara kanal açma işlemi uygulanmaktadır. Bu işlem yaklaşık olarak 45 dakika kadar sürerken hasta herhangi bir şey hissetmez. Bu sırada hasta sırt üstü yatırılmakta olup dilerse kitap okuyabilir ya da televizyon izleyebilir. 3. Aşama: Son aşama olan bu kısımda artık alınan kökler tek tek implante edilir yani eklenir. Bu aşama en uzun süren kısımdır ve yaklaşık 6-7 saat sürer. Ekme işlemin sona ermesinin ardından hastanın pansumanı yapılarak taburcu edilir.

Mikromotor Yöntemi

Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak bu tür yöntemlerde kullanılan cihazların da daha hassas bir şekilde operasyon yapılmasına yardımcı oldukları bilinmektedir. Saç ekim işlemlerinde kullanılan Mikromotor yönteminde oldukça hassas ve gözle görülmesinin imkansız olduğu saç köklerinin başarılı bir şekilde yerinden çıkartılarak, saç olmayan bölümlere ekme işlemi yapılmaktadır. Bu sırada kullanılan mikromotor cihazının uç kısmına kişiye özel boyutlarda iğnelerin takılması sağlanır. Burada söz konusu olan iğnelerin çapları 05-07 mm arasında değişiklik göstermektedir. Burada asıl önemli olan saç köklerinin çıkarılması esnasında köklere, herhangi bir zarar gelmemiş olmasıdır. Bundan dolayı bu cihaz dönerek deriden içeri girer. Hastanın kafa bölgesinde hiçbir şekilde saç kökü elde edilemiyorsa o zaman uzmanlar göğüs, omuz ve diğer bölgelerden de faydalanabilmektedirler. Bu yöntemin en avantajlı kısmı ise operasyon sonrasında herhangi bir yara izi oluşmamasıdır. Bu yöntemle gerçekleştirilen saç ekim işlemlerinde kaç tane ekim yapıldıysa o kadar saç kökü çıkar. Mikromotor yöntemi ile gerçekleştirilen operasyonlarda yüzde 90 oranında başarı sağlanır.

FUT Yöntemi

FUT (Foliküler Ünite Transferi) yönteminde saç köklerin tek tek toplanması yerine bir parça şeklinde işlem gerçekleştirilmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte günümüzde popülerliğini Fue yöntemine bırakmış olsa da yine en fazla tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır. Fut saç ekim yöntemi, genellikle daha ekonomik olması ve saç kökü alınacak alanda ki saçın çok az olmasından dolayı daha fazla greft toplanılması için uzman tarafından tavsiye edilmesiyle kullanılmaktadır. Bununla birlikte uzun saçlı olanlar ya da Fue yönteminde ki gibi saçlarını tıraş ettirmek istemeyen kişiler tarafından da tercih edilebilmektedir. Ayrıca donör bölgede yer alan saçların çok yoğun bir şekilde yer alması durumunda da uzman tarafından bu yöntem tavsiye edilebilir. Özellikle çevrede ki saç köklerine zarar vermemek adına gerçekleştirilen bir yöntemdir.

Fut Saç Ekim Yöntemi 6 aşamadan oluşmaktadır:


1. Aşama: İlk olarak parça alınacak bölgeye lokal anestezi uygulanır. Genellikle ense bölgesi daha sağlam olduğundan dolayı burası tercih edilmektedir.
2. Aşama: Daha sonra lokal anestezi yapılan alandan, ekim yapılacak alanın boyutuna göre bir parça (greft) kesilerek alınır.
3. Aşama: Bu kısımdan alınan parça (greft) üzerinde ki saç köklerinin temizlenmesi ve sonrasında ekim yapılacak olan bölge için kullanılabilmesi için hemşireler gerekli işlemleri uygular. Gerekli işlemler uygulanan bu parça daha sonra "Petri" ismi verilen kaplara yerleştirilir.
4. Aşama: Bu işlemin sonrasında kesilerek alınan parçanın bulunduğu alana estetik dikiş uygulanarak kapatma işlemi uygulanacaktır. İşte bu aşamada yapılan uygulamadan dolayı bu yöntem yavaş yavaş popülerliğini kaybetmeye başlamıştır. Çünkü bu alanda iki kulak arasında yatay bir şekilde dikiş izi kalmaktadır. Dikişin atılmasından sonra bu alanın yaklaşık 1 ay sürecek bir iyileşme süreci olacaktır.
5. Aşama: Bu aşama aslında saç ekimine başlanan kısımdır. Petri ismi verilen kaplarda bulunan parçalar, ekim yapılacak alana uygulanacaktır. Bu alana ilk olarak lokal anestezi yapılmaktadır. Hemşireler daha sonra, ense bölgesinden alınan parça sayısı kadar kanal açar. Saç köklerinin ekilme işleminin yapılacağı iğne başı büyüklüğündeki deliklere "Kanal" ismi verilmektedir.
6. Aşama: Kanalların açılmasından sonra gerekli ekim işlemleri yapılarak uygulamanın sonuna gelinmiş olunur.

Manuel Punch Yöntemi

Mikromotor yöntemi ile aynı şekilde yapılmaktadır. Burada ki tek fark Manuel Punch uygulamasının yapılması esnasında kökler elle tek tek alınmaktadır. Özellikle elle ve tek tek alınmasından dolayı da doku hasarı en az seviyede görülmektedir.
Manuel Punch yöntemi elle tek tek yapılan bir uygulama olduğundan dolayı diğer yöntemlere göre biraz uzun sürebilmektedir. Fakat iyileşme süresi bakımından diğer yöntemlere göre daha hızlıdır. Ayrıca diğer uygulamalarda toplam saç kökü kaybı yüzde 15 civarındayken Manuel Punch yönteminde bu oran sadece yüzde 1 kadardır.
Manuel Punch Saç Ekimi Yöntemi 6 aşamadan oluşmaktadır:
1. Aşama: İlk olarak hasta oturur pozisyonda durdurularak saç kökleri tek tek alınmaya başlar. Bu alım işlemleri sırasında saçınızın yapısı ve kalınlığına bağlı olarak 0,4 mm ve 0,8 mm olan uçlar üzerinden tercih yapılmaktadır.
2. Aşama: Uzman tarafından kullanılan cihaz tene sokulduktan sonra elle döndürülmek suretiyle saç köklerinin gevşemesi sağlanır. Saç kökleri bu gevşemenin sonrasında micropen-set yardımıyla deriden çıkartılır. Daha sonra özel bir sıvıda bekletilir.
3. Aşama: Bu aşamada deriden alınarak sıvıda bekletilen saç köklerinin ekimi yapılarak işlem tamamlanır.

Saç Ekimi Yapılışı

Saç ekim işlemleri özellikle teknolojinin gelişmesine bağlı olarak çok daha kolay ve pratik bir şekilde yapılabilmektedir. Genel anlamda bakıldığında saç ekimi yaptırmak isteyen kişiden alınan saç kökleri, saçsız alana ekilerek işlem tamamlanmaktadır. Bu işlemin uygulanması sırasında kişiden alınabilecek saç köklerinin sayısı yetersizse o zaman göğüs, omuz ve diğer bölgelerden de faydalanabilmektedir. Kişiden alınan saç köklerinin hem alınması sırasında hem de tekrar ekilmesi sırasında uygulanan birbirinden farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler farklı şekillerde çalışılmasını sağlasa da sonuç itibariyle aynı uygulamayı yapmaktadır. Burada ki asıl amaç saç olan alandan alınan köklerin saç olmayan alana ekilerek tüm bölgede saç oluşumunu sağlamaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz saç ekim yöntemlerinden günümüzde en fazla tercih edileni ise Fue yöntemidir. Özellikle Fut yönteminde ortaya çıkan ve kalıcı olan dikiş izinden dolayı insanların bu yönteme rağbet göstermesi daha fazladır. Ayrıca Manuel Punch yöntemi her ne kadar uzun süren ve diğerlerine göre daha pahalı bir uygulama olsa da, daha fazla verim elde edilebildiğinden dolayı tercih edilmeye devam eden bir yöntem olarak bilinmektedir. Saç Ekimi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Saç ekimi yaptırmadan önce şunlara dikkat edin; • Uygulama öncesinde yapılacak ilk şey sigara konusunda bir hassasiyet oluşturulmasıdır. Sigara, iyileşme sürecini olumsuz etkileyeceğinden dolayı en azından operasyondan 1 hafta önce sigarayı bırakmalı, hiç değilse azaltmalısınız. • Uygulamadan 1 hafta kadar önce mutlaka alkol, yeşil çay, kahve ve kafein içeren içecekleri tüketimine son vermelisiniz. • Kronik ya da akut hastalıklarınızdan dolayı kullanmak zorunda olduğunuz ilaçlar varsa bunu uygulama öncesinde mutlaka uzmana bildirmelisiniz. • Uygulamaya 1 hafta kala, kanamanın artmasına neden olabileceğinden dolayı kan pıhtılaşmasını önlemede kullanılan ilaçları almayı bırakmalısınız. • Uygulamadan 1 ay önce, saçınıza ve derinize ilaç ve losyon sürmeyi bırakmalısınız. • Uygulamaya gelirken mutlaka saçlarınızı yıkamalı ve jöle, sprey, briyantin gibi şekillendiriciler kullanmamalısınız. • Uygulamaya tok karnına gelmelisiniz. Bunun için sabah kahvaltısı yapın ya da uygulamanız öğleden sonraysa çok ağır olmayan gıdalar tüketerek gelin. • Uygulamaya gömlek giyerek gelmeniz sizin için çok rahat olacaktır. Özellikle giyinip soyunma sırasında başınızdan geçmesi gereken kıyafetleri tercih etmemelisiniz. • Uygulama sonrasında bir süre araç kullanılmaması tavsiye edileceğinden dolayı aracınızla gelmemeyi, gelecekseniz ise mutlaka yanınızda refakatçi bulundurarak aracın onun kullanması daha uygun olacaktır.

Saç Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Saç ekimi yaptırdıktan sonra şunlara dikkat edin; •Saç ekimi sonrasında özellikle ilk 3 gün istirahat etmeniz sizin için çok önemlidir. Özellikle yorulacağınız ve terlemenize neden olan işlerden uzak durun. Terleme, saç köklerine zarar verebileceğinden dolayı istenilen sonuç alınamayacaktır. • Stres faktörüne çok dikkat etmelisiniz. Stres, birçok rahatsızlığa neden olmakla birlikte saç dökülmesinin ana nedenlerinden birisidir. Bundan dolayı stresli ortamlardan uzak durmalısınız. • Saç ekiminden önce olduğu gibi sonrasında da alkol tüketmemeniz gerekiyor. • Uygulama sonrasında hafifte olsa ağrı ve gerginlikler yaşayabilirsiniz. Bu noktada uzmanınız tarafından verilen ilaçları zamanında kullanmanız faydalı olacaktır. • Özellikle ilk 3 gün içinde uygulamanın yapıldığı tarafın zıttı yönünde uyumaya ve çok hareket etmemeye çalışın. Eğer uygulama ön tarafa yapıldıysa sırt üstü, arka tarafa yapıldıysa yüz üstü yatmanız gerekmektedir. • Uyuma konusunda dikkat etmenize rağmen uyku haliyle uygulamanın olduğu yöne doğru dönmeniz mümkündür. Bundan dolayı ödem oluşması ihtimali olsa da bu konuda merak etmeyin. Oluşan şişlikler birkaç gün içinde kendiliğinden inecektir. • Uygulamadan sonra yapılan bandaj sökülerek pansuman yapılacaktır. Sonrasında yine alnınıza bandaj sararak oluşacak ödemin alnınıza ve gözlerinize inmesinin önüne geçin.