Saç Ekiminde Sedasyon Nedir? Kimlere Uygulanır?

Sedasyon, cerrahi uygulamalar sırasında kullanılan bir anestezi uygulamasıdır. Birçok farklı cerrahi uygulamada kullanılan sedasyon, saç ekiminde de tercih edilebilen bir yöntemdir. İğne, damla ya da hap ile farklı yollardan kontrollü uyku haline sokulan hasta, operasyon kaygısını dindirmekte ve daha rahat bir operasyon geçirmektedir. Saç ekimi uygulamalarında genellikle lokal anestezi yeterli olmak ile birlikte ciddi yoğunlukta kaygı sorunları, panik atak ve korku hisseden kişilere sedasyon uygulanabilmektedir.

sedasyon 2

Saç Ekiminde Sedasyon Nedir?

Sedasyon, operasyon öncesinde kişileri farklı dereceler ile uyku haline sokan bir anestezi çeşididir. Farklı yollar ile sağlanabilen sedasyon uygulamasında hastanın bazı refleksleri korunmakta ve kontrollü bir uyku hali sağlanmaktadır. Tek başına uygulanabilmekle birlikte destekleyici olarak lokal anestezi ile de kullanılabilmektedir.

Sedasyonun genel olarak 3 farklı derecesi bulunmaktadır. Uyku halinin derinliğini belirten bu dereceler, uzman doktorlar tarafından kararlaştırılarak uygulanmaktadır. Bilinçli sedasyon, en hafif uygulamadır ve hastanın solunum fonksiyonları devam etmektedir. Bilinçli sedasyonda hasta, fiziksel uyarıcılara karşı tepki verebilmekte ve sözlü komutlara yanıt verebilmektedir. Bilincin minimum seviyelerde baskılanması sayesinde korku ve endişe hali giderilmektedir.

Derin sedasyon uygulamasında koruyucu reflekslerin bazılarında kısmi kayıplar olmaktadır. Genel anesteziye benzer etkiler göstermektedir. Derin sedasyonda hastaya solunum desteği sağlanmaktadır. Hasta dışarıdan gelen fiziksel ve sözlü uyaranlara tepki veremez. Derin sedasyon işlemi, çok yoğun korku ve panik yaşayan kişilere uygulanmaktadır. Fakat saç ekimi işlemlerinde genellikle tercih edilmez. Uzman doktorlar tarafından saç ekimi operasyonlarında tercih edilen sedasyon uygulaması derin ve bilinçli sedasyonun arasındaki orta seviye sedasyon uygulaması ya da bilinçli sedasyondur.

Sedasyon kimlere uygulanır?

Sedasyon uygulamalarında herhangi bir yaş grubu bulunmamaktadır. Sedasyon uygulamaları farklı dereceler ile yapılabildiği için, solunum desteği sağlanması planlanan sedasyon uygulamaları öncesi, hastaların herhangi bir sorun teşkil edecek solunum yolu probleminin olup olmadığı araştırılmalıdır. Doktor onayının alınması ile birlikte farklı dozajlarda sedasyon uygulanabilmektedir. Bunun dışında kalp ya da tansiyon hastalarında da uygulanabilen sedasyon, hastaların işlem sırasında rahatlamasına yardımcı olmaktadır.

Saç ekimi işlemlerinde genellikle lokal anestezi uygulamaları yeterli olmaktadır. Ancak fobi derecesinde operasyon ya da iğne korkusu yaşan, anksiyete ve panik atak gibi hastalıklara sahip olan kişilerde etkili bir uygulama olmaktadır.

sedasyon 1

Saç ekiminde sedasyon nasıl uygulanır?

Sedasyon, hastanın durumuna ve uygulama derecesine bağlı olarak damar yolu açılarak enjekte ile, ağız yolundan şurup ile ya da burun yolundan damla ile yapılabilmektedir. Hastanın sağlık durumu göz önünde bulundurularak uygulamanın süresi ve derinliği ayarlanmaktadır. Sedasyon işlemi öncesinde hastaların yaklaşık 3 saat öncesinde yeme ve içme faaliyetlerini sonlandırmaları gerekmektedir. Sedasyon, lokal anestezi ile desteklenecekse, anestezi işlemlerine ek olarak ekim bölgesine lokal anestezi uygulanmaktadır.

sedasyon 3

Sedasyonun riskleri ve yan etkileri nelerdir?

Sedasyon, genel anesteziden daha hafif bir anestezi uygulaması olması sebebiyle yüksek riskler taşımamaktadır. Saç ekimi işlemlerinde önemli risk taşıyan sedasyon uygulaması derin sedasyondur. Solunum yolu reflekslerini etkileyen derin sedasyon, çeşitli komplikasyon riskleri taşımaktadır. Fakat saç ekimi operasyonlarında neredeyse hiç tercih edilmemektedir. Sedasyon işleminin bir anestezi türü olması ve hafif de olsa uykuya meyil etmesi nedeniyle her ne kadar risk oranlar düşük olsa da operasyon öncesi, operasyon sırası ve sonrasında düzenli olarak kontrol altında tutulmalıdır.

Sedasyon uygulamasının hafif ilaçlar ile yapılması sebebiyle genellikle hafif bir baş ağrısı dışında herhangi bir yan etkiye sebep olmamaktadır. Ağız yolundan verilen ağrı kesiciler ile yan etkiler dindirilebilmektedir.

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?