Kirpik ekimi, hem alt hem de üst göz kapağındaki kirpiklere uygulanır. Kirpik ekimi, FUE tekniği ile yapılır. Alt kirpiklere kirpik ekimi yapıldıktan sonra bakımının yapılması üst kirpiklere göre daha zor olmaktadır. Oldukça uğraştırıcı olması sebebi ile insanlar genellikle alt kirpiklere ekim yapmayı tercih etmemektedir. Kirpik ekiminden birkaç gün sonra ekim yapılmış olan bölgede kabuklanma görülmesi normaldir. Ancak sadece dikkatli bakıldığında fark edildiği için kişinin günlük hayatını etkilemez. Kirpik ekimi sonrasında kirpiklerin tutunması ve doğal kirpiklerden ayırt edilmez hale gelmesi için ortalama 4-6 ay geçmesi gerekmektedir.
Kirpik ekimine ihtiyaç duyulan durumlar nelerdir?
Kirpik ekimine ihtiyaç duyulmasının sebeplerinden bazıları şunlardır;
- Doğuştan ince ya da seyrek bir kirpik yapısına sahip olan kişilere kirpik ekimi yapılabilir.
- Ektodermal displazi gibi bir doğumsal genetik rahatsızlığı olanlar için kirpik ekimi uygundur.
- Alopesi sonrası kirpik ekimi yapılması gerekebilir.
- Trikotillomanyaya bağlı kirpik ekimi tedavisi uygulanmaktadır.
- Lupus eritematozus kaynaklı kirpik ekimi uygulaması yapılmaktadır.
- Travma ve göz kapağı ameliyatı dolayısı ile kirpik ekimi yapılması gerekebilmektedir.
- Radyoterapi ve kemoterapi sonrasında kişinin kalıcı kirpik kaybı yaşaması ile beraber kirpik ekimi yaptırması gerekmektedir.
Kirpik ekimi işlemi nasıl yapılır?
Kirpik ekimi yapılırken öncelikle saç foliküllerinin alınacağı alan seçilmelidir. Saçlı deri, ense veya bacaklardan saç folikülü alınabilmektedir. Saç folikülleri alınırken FUE yöntemi kullanılmaktadır. İşlem öncesinde göze anestezik ve antibiyotikli nemlendirici damlatılarak hem gözün zarar görmesi hem de hastanın acı çekmesi engellenmektedir. Göz kapaklarına lokal anestezi işlemi yapılmaktadır. Ardından alınmış olan saç folikülleri 1-2li FUE greftlerini yerleştirmek için göz kapaklarında tarsın ön kısmında ekim hollerinin açılması gerekmektedir. Ekim holleri açılırken kullanılabilecek teknikler ise şöyledir:
- Balde ile hol açıp FUE ile yerleştirilebilmektedir.
- Choi implanter ile hol açılabilmektedir.
- French needle ile hol açılması tercih edilebilmektedir.
Her greft; 10 cm uzunluğunda tek kıl anlamına gelmektedir. French needle tekniğinde özel bir iğne kullanılarak göz kapağının 6-9 milimetre üzerinde kalacak alana kirpikler yerleştirilmektedir. Ardından yerleştirilen kirpiklerin uzunluklarının 2 cm olmasına özen gösterilecek şekilde kesme işlemleri yapılmaktadır.
Kirpik ekiminde kaç saç folikülü kullanılmaktadır?
Kirpik ekiminde ihtiyaç duyulan folikül sayısı 20 ile 70 arasında olmaktadır. Irka, genetik faktörlere ve cinsiyete göre kişinin sahip olduğu kirpik sayısı değişiklik göstermektedir. Ancak normal bir insanda ortalama üstte 100, altta ise 60 adet kirpik bulunmaktadır.
Kirpik ekimi sonrası kirpiklerin kısaltılması gerekir mi?
Kirpik ekiminin ardından kirpiklerin kesilmesi gerekmektedir. İşlem sonunda uzunluğunun ayarlanması için kirpikler kısaltılır. Ancak kirpik ekiminin üzerinden 2-4 ay geçtikten sonra kısaltma yapmaya devam etmeye gerek yoktur. Bu süreç içerisinde bacaklardan alınmış olanların 4-6 haftalık periyotlarda enseden alınanların ise 2-3 hafta aralıklarla kısaltılması gerekmektedir.
Kirpik ekimi sonrasında ne yapılmalıdır?
Kirpik ekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:
- Kişinin 10 gün süresince gün içerisinde 2 kere distile su ile gözlerini yıkaması gerekmektedir. Yıkadıktan sonra da antibiyotikli ve nemlendirici özelliği olan bir göz pomadını kullanmalıdır.
- Doktorun operasyon sonrasında verdiği tavsiyelerin dikkatle dinlenmesi ve uygulanması gerekmektedir.
- Kirpik ekiminden sonra deri ile ekilen kirpiklerin kaynaşması gerekmektedir. İlk etapta bu kaynaşma gerçekleşmediği için hastanın dış faktörlere karşı göz bölgesini koruması istenmektedir.
- Kirpik ekimi sonrasında kişi bir süre makyaj yapmamalıdır.
- Göz bölgesine yabancı maddelerin temas etmesine engel olunmalıdır.
- Kirpik ekimi işleminden sonraki 3 gün içerisinde dışarıya çıkmamaya özen gösterilmelidir.
- Ekilen kirpiklerin direkt olarak güneş ışınları ile temas etmemesi gerekmektedir. Aynı zamanda suya veya toza da maruz kalmamasına özen gösterilmelidir.
- Gözlük kullanan bireylerin kirpik ekimi sonrasında gözlük kullanımlarında dikkatli olmaları gerekmektedir. Kirpikler gözlük ile temas etmemelidir.
- Sigara ve alkol kullanan bireyler doktorlarının belirttiği süreler içerisinde sigara ve alkol tüketimini bırakmalıdırlar.
Kirpik ekimi işleminden sonra şok dökülme nedir?
Kirpik ekimi sonrası şok dökülme; işlemden sonraki 30-60 gün içerisinde gerçekleşmektedir. Bu dökülme, normaldir. Hastanın telaş etmesini gerektiren bir durum bulunmamaktadır. Ekimi yapılan kıllar dökülmektedir ve bu kılların kökleri deri altında olduğu için yeniden kirpik çıkacaktır. Bu süreçte hastanın sabırlı olması gerekir. Hastanın kirpik ekimi sonrasında uygulayacağı bakım ve doktorunun tavsiyelerine ne kadar uyduğu iyileşme süresini etkiler. 9 aydan 1 yıla kadar iyileşme gerçekleşebilmektedir.
Kirpik ekimi işleminin dezavantajı var mıdır?
Kirpik ekiminin eksilerine bakıldığında; bazı hastalar için verimli bir tedavi olmamaktadır. Bunun nedeni ise; kirpikler uzadığı için 1-2 aylık periyotlarda şekillendirme ve kısaltma yapılması gerekmektedir. Kirpik bakımına özen göstermeleri ve zaman harcamaları gerektiği için buna yeterli vakti ayıramayacak olanlar için kirpik ekimi dezavantajlı olmaktadır.
Kirpik ekimi fiyatları nasıldır?
Kirpik ekimi ücretleri; ekilecek olan greft sayısına göre farklılık göstermektedir. Seçilen donör bölge, kirpik ekimi işlemini yapacak olan doktorun tecrübesi ve ekim işleminin yaptırıldığı merkezin kalitesi gibi etkenler; kirpik ekimi fiyatları üzerinde etkili olmaktadır.
Leave A Comment?