Sakal ekimi sonrası yıkama oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur. Sakal köklerinin zarar görmemesi ve ekim yapılan bölgenin enfeksiyon kapmaması için özen gösterilmesi gerekmektedir. Sakal ekimi sonrası yıkama işlemine operasyondan sonraki üçüncü günde başlanmalıdır. Sakal bölgesindeki kabuklanma tamamen geçene kadar nazik bir şekilde doktorun belirttiği teknik ile yıkamalara devam edilmelidir. Sakal bölgesindeki şok dökülme operasyondan sonraki ikinci hafta olacağı için hastanın bu süreçte endişe etmemesi gerekir.
Sakal ekimi sonrası yıkamanın önemi
Sakal ekimi sonrasında kıl köklerinin zarar görmemesi için yıkama konusunda oldukça özenli olunması gerekir. Günlük rutinde sakalları yıkarken kullanılan yöntem uygulanmamalıdır. Sert hamleler yapmadan, hafif dokunuşlar ile özenli bir şekilde sakalların yıkanması gerekmektedir. Sakal ekimi sonrası kıl köklerinde kabuklanma meydana gelir. Bu kabuklanma ilk yıkama ile beraber temizlenir. Operasyondan sonraki ilk 3 gün süresince sakal ekimi yapılan bölgenin yıkanmaması gerekmektedir. Aksi takdirde kıl kökleri yerinden çıkabilir.
Sakal ekimi sonrası yıkama nasıl yapılır?
Sakal ekimi sonrası yıkama işlemi operasyondan sonraki üçüncü günde yapılabilir. İlk 3 gün yıkama işleminin yapılmama sebebi, ekimi yapılan köklerin zarar görmemesinin ve işlemin başarılı olmasının istenmesidir. Sakal ekimi sonrası yıkama işleminin zamanı kabuklanmanın tamamlanmasına göre belirlenmektedir. Eğer verilen zamandan önce sakal bölgesi yıkanır ise sakal kökleri suyla temas etmektedir. Söylenen zamandan çok daha geç sakal yıkanır ise kabuklanma olduğu için kıl kökleri havasız kalmaktadır. Bu sebeple tam olarak doktorun söylediği günde ekim bölgesinin yıkanması gerekmektedir.
Sakal ekimi sonrası yıkama işleminin aşamaları nelerdir?
Sakal ekimi sonrası yıkama adımları şu şekildedir;
- Losyonlama
- Köpükleme
- Kurulama
Sakal ekimi sonrası yıkama işlemi nasıl yapılmalıdır?
Sakal ekimi sonrası yıkama aşamalarının detayları şöyledir:
- Sakal ekimi sonrası yıkama işlemi için hastaya doktoru tarafından bir losyon önerilmektedir. Hastanın ilk etapta bu losyonu sakal ekimi yapılmış olan bölgeye uygulaması gerekmektedir. Bu losyon oluşan kabukların yumuşamasını sağlar. Dolayısıyla losyonun bol bir şekilde sürülmesi ve açıkta kıl kökünün kalmaması gerekmektedir.
- Losyon sürüldükten sonra etkisini gösterebilmesi için beklenmesi gerekmektedir. Bekleme süresi ortalama 30-40 dakika arası olmalıdır. Bekleme süresi dolduktan sonra losyonun durulanarak temizlenmesi gerekmektedir. Ancak ılık su tercih edilmelidir. Özellikle suyun tazyikli olmamasına da dikkat edilmelidir. Losyonun fazla olduğu düşünülüyor ise o fazlalığın havlu veya peçete ile alınmaya çalışılmaması gerekmektedir. Sadece su tutularak durulamaya çalışılmalıdır.
- Losyon durulandıktan sonra şampuan ile köpürtme aşamasına geçilmelidir. Doktorun önerdiği şampuan kullanılmalıdır. Şampuanın uygun miktarda ele alınarak köpürtülmesi istenmektedir. Elde köpürttükten sonra hafif ve nazik hareketler ile sakal ekimi yapılan bölgeye köpüğün uygulanması gerekmektedir. Şampuanlı bir şekilde bir süre beklendikten sonra sakal durulanmalıdır. Durulanırken de özenli olunması gerekmektedir.
- Yıkama aşaması tamamen bitirildikten sonra kurulama aşaması uygulanmalıdır. Kağıt mendil, havlu gibi ürünlerin sakala yapışma riski olduğu için tercih edilmemesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca yumuşak bir havlu veya kurutma makinesi ile kurulama işlemi yapılabilmektedir.
- Kurutma makinesi ile kurutma işleminin yapılmak istenmesi durumunda, kurutma makinesinin en düşük hızda çalıştırılması istenmektedir. Aynı zamanda sakalın en az 15-30 cm uzağında tutulmalıdır. Saç kurutma makinesinden çok sıcak havanın gelmemesine özen gösterilmelidir. Makine sabit bir şekilde tutulmalı ve sağa ya da sola da hareket ettirilmemelidir.
- Yumuşak bir havlu ile kurulama işleminin yapılmak istenmesi durumunda ise havlu ile beraber sakalın asla ovalanmaması gerekmektedir. Tamamen nazik hareketler ile sadece sakalın ıslaklığı alınmalıdır.
Sakal ekimi sonrası iyileşme süreci nasıldır?
Sakal ekimi sonrası iyileşme döneminde hastanın doktorunun tavsiyelerine uyması gerekmektedir. Yüz bölgesi oldukça hassas bir bölgedir ve saç ekimi sonrası iyileşme süreci ile kıyaslandığında sakal ekimi sonrası iyileşme süreci daha uzun sürmektedir. Bu süreçte hastanın fiziksel temastan da uzak durması gerekmektedir. İyileşme sürecinin gidişatını belirleyen dönem ise kişinin sakal ekimi operasyonu sonrasındaki davranışlarıdır. Bu süreçte kendisine söylenenleri uygular ise sonraki dönemi daha kolay atlatabilir. Sakal ekimi sonrasındaki 3 gün boyunca istirahat etmeye de özen göstermesi gerekmektedir.
Sakal ekimi sonrasında iyileşme sürecinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Sakal ekimi sonrası için önemli noktalar şunlardır:
- Sakal ekimi operasyonundan sonraki 3 gün süresince alkol ve sigara tüketilmemelidir. Ayrıca iyileşme döneminde de tüketim miktarları azaltılmalıdır.
- Cinsel ilişki ve spor gibi terlemeye yol açabilecek aktivitelerden bir süre uzak durulması gerekmektedir. Kıl köklerinin deforme olmaması için uygulanması gereken bir tavsiyedir.
- Boğazlı kıyafetler veya atkı gibi kıl kökleri ile temas edebilecek kıyafetlerin ya da aksesuarların kullanılmaması gerekmektedir.
- Sakal ekimi sonrasında beslenme düzenine dikkat edilmesi gerekmektedir. A, E, C, D, B7 ve B12 vitaminlerini içeren besinler tüketilmelidir. Doku onarım yönü ile ön plana çıkan protein grubu besinler de beslenme programına eklenerek tüketilebilmektedir.
- Uyku pozisyonuna dikkat edilmeli ve ekim yapılan bölgenin temas etmeyeceği bir pozisyonda uyunmalıdır.
- Sakal ekimi sonrası yıkama işleminin uygulamanın yapıldığı merkezde yaptırılabilmesi mümkün olduğu gibi kişi kendisi evde de yapabilmektedir.
Leave A Comment?