Saç Ekimi Yöntemleri

5 Articles

Saç Ekimi Yöntemleri ile ilgili merak ettiğiniz detaylı bilgileri burada bulabilirsiniz.

Saç ekimi işleminde kullanılan, kendine has avantajları ve dezavantajları olan birçok saç ekimi yöntemi vardır. Saç ekimi aşaması sadece saçların ekilmesinden ibaret değildir ve saç köklerinin toplanma aşaması da son derece önemlidir. Bu nedenle toplanma esnasında saç köklerinin en az zarar gördüğü yöntemler diğerleri arasında öne çıkar.

Saç Ekimi Teknikleri

Saç ekimi yöntemleri temelde FUT ve FUE olmak üzere ikiye ayrılır. Diğer yöntemler bu iki üst başlık kapsamında değerlendirilir.

FUT Saç Ekimi Yöntemi:

1990’larda keşfedilen FUT yönteminde, saç köklerinin alınacağı kafanızın arka tarafından veya yanlardan saçınız deri ile beraber şerit olarak çıkartılır. Daha sonra çıkartılan deriden saç kökleri toplanır ve bu saç kökleri kellik olan bölgeye aktarılır. Çıkarılan şeritin boyutu ekilecek saç miktarına göre değişiklik gösterir. FUT tekniği ile saç ekimi yapılabilmesi için saç köklerinin alınacağı donör bölgede yeterince saç olması gerekir. Bu nedenle bu teknik saç dökülmesinin genellikle şakaklar ve saçın ön kısmı ile sınırlı olduğu erkek tipi saç dökülmesi için oldukça uygundur. FUT Tekniği ile saç ekim işlemi esnasında derinin alındığı kısım da dikilir ve gerektiği gibi tedavi edilir. FUT tekniğinin dezavantajı derinin çıkarılması ve daha sonra saç köklerinin toplanması esnasında saç köklerinin zarar görme ihtimalidir. Saç kökleri zarar gördüğünde, yeni ekilen saçlar da ileride dökülebilir. Buna ek olarak deri kesildiği için hastada yara izi de kalacaktır ancak bu yara izi saçınızın altında kalacağı için görünmez ve estetik açıdan bir soruna neden olmaz. FUT tekniği, yeni ve daha avantajlı saç ekim yöntemlerinin ortaya çıkması ile beraber geçerliliğini yitirmiştir ve artık tercih edilmemektedir.

FUE Saç Ekimi Yöntemleri:

2000’li yıllardan bu yana kullanılmakta olan FUE saç ekimi yöntemi, ortaya çıkışı ile beraber FUT yönteminin popülaritesini yitirmesine neden olmuştur. FUT yöntemine dayanarak geliştirilmiş olan FUE yönteminde, FUT tekniğinden farklı olarak saç deriniz çıkartılmaz. Saç kökleriniz saçlarınızın yoğun olarak bulunduğu arka kısımlardan alınır. Bu işlem esnasında, cerrahınız saç köklerini teker teker ince bir iğne yardımıyla toplar. Bu işlem esnasında gözle görülemeyecek kadar küçük mikro düzeyde yaralanmalar oluşur.
Bir FUE saç ekimi yöntemi seansında yaklaşık olarak 4000 greft kadar saç ekimi yapılabilir. Greftler içerisinde birkaç adet saç kökü bulunan deri parçalarıdır. 4000 adet greft genellikle birçok kişinin kellik problemini çözecek miktarda saç kökü aktarılmasını sağlar. FUE yönteminde, FUT yöntemine göre enfeksiyon riski çok daha düşüktür. Ayrıca saç kökü toplanan yerde iz kalmayacağı için bu açıdan da avantajlı bir işlemdir. Ayrıca FUE yönteminde saç ekimi başarısı daha yüksektir. Saç ekiminden sonra daha yoğun ve doğal bir görünüm elde edebileceğiniz bu yöntemde operasyon sonrası iyileşme süreci de oldukça hızlı olacaktır. Bu işlemden sonra normal hayatlarına devam eden hastalar ayrıca bir gün sonra yolculuk da yapabilirler. Hafif saç dökülmelerinden ileri düzeyde kellik vakalarına kadar etkili bir tedavi olan FUE yöntemi ile saç ekiminde ekilen saçlar ekim yerinde % 98 verimle büyürler.

Mikromotor yöntemi:

Mikromotor tekniği, FUE yöntemi ile saç ekilirken başvurulan bir saç toplama tekniğidir. Bu nedenle bu yöntem FUE mikromotor yöntemi olarak da bilinir. Son yıllarda doktorlar tarafından ençok tercih edilen yöntem mikromotor yöntemidir zira manüel olarak toplanan greft sayısına kıyasla, mikromotor yöntemiyle daha fazla greft toplanabilir. Başarı oranı yüksek olan FUE mikromotor yöntemi ile saç ekim süreci de kısalacaktır. Mikromotor yöntemi ile saç toplanırken hastaya lokal anestezi uygulandığı için bu işlem acısızdır. Bununla beraber operasyon sonrasında hafif bir acı hissedilebilir. Ancak diğer saç ekimi yöntemlerine göre bu acı göz ardı edilecek kadar minimal düzeydedir. Özetlemek gerekirse mikromotor yönteminin diğer saç ekim yöntemlerine göre en büyük avantajı toplanan greft sayısının yüksek olmasıdır. Bu nedenle tek bir seansta hastaların kellik sorununa çözüm bulunma ihtimali ve dolayısıyla da operasyonun başarı şansı artar. İşlem süresi de kısa olan mikromotor yöntemini doktorlar kolaylıkla uygulayabilir. Ancak bu işlem doktorunuzun dikkatli, özenli ve tecrübeli olmasını gerektirir zira saç kökleri zarar gördüğü takdirde enfeksiyon oluşabilir.

Manuel punch yöntemi:

Manuel punch yönteminin geçmişi 1950’lere kadar dayanmaktadır. İlk olarak Dr. Orentreich tarafından kullanılan bu yöntem zaman içerisinde teknolojik ilerlemeler sayesinde daha da gelişmiştir. Donör bölgesinden greftlerin toplanması için kullanılan bu yöntemde saç kökleri punch yardımıyla tek tek alındığı için işlem biraz uzun sürebilir. Manuel punch, FUE yönteminin daha yeni ortaya çıktığı, FUE’ya uygun saç toplama aletlerinin geliştirilmediği bir dönemde kullanılan esas FUE yöntemidir diyebiliriz. Manuel punch yöntemini saç ekimi işlemini uygulayan doktorların sadece belli bir kısmı uygular. İşlem manuel olarak uygulandığı için biraz daha uzun sürer ve biraz daha pahalıya gelebilir. Bununla beraber bu yöntemde doku hasarı minimum düzeydedir ve donör bölge işlemden sonra hızlı bir şekilde iyileşir. Saç dökülmesine dirençli olan bölgeden manuel punch ile alınan greftlerde kayıp oranı sadece % 1 olduğu için, bu yöntemin hala belli düzeyde avantajlı olduğunu belirtmek gerekir.