90’lı yıllarda icat edilen FUT yönteminin ardından, geliştirilen FUE yöntemi çok daha yaygın hale gelmiştir. Günümüzde de FUE yöntemi sıklıkla tercih edilmektedir. Saç ekiminde manuel-punch ve micro-motor ise bu gelişmeler arasında yer almaktadır. Saç ekiminde manuel-punch ve micro-motor kavramlarının yeni bir yöntem değildir. Bu iki yöntem, operasyonun başarısını farklı şekillerde etkiler.
Saç ekiminde FUE tekniği, saç köklerinin nasıl toplanacağı ile ilgili bir tekniktir. FUE tekniği ile yapılan saç ekimlerinde, saç kökleri FUT yönteminden farklı olarak tek tek çıkarılmaktadır. Açıklık oluşan alana açılan kanallar sayesinde ise toplanan saç kökleri gerekli bölgelere ekilmektedir. FUE yönteminin temel prensibi saç kökleri punç ismindeki uçlar yardımıyla saç köklerinin gevşetilmesi ve pen-set adı verilen cımbız benzeri medikal bir alet tarafından toplanmasıdır.
Saç ekimi yöntemleri: Manuel-Punch ve Micro-Motor
FUE yönteminde kullanılan punç uçlar ilk olarak Japonya’da Masumi İNABA tarafından 1988 yılında bulunmuştur. Başlangıçta 1 mm çapında üretilen bu çıtçıtlı kalem ucuna benzeyen uçları sivri medikal cihazlar, günümüzde saç köklerinin kalınlığına göre daha mikro boyutlarda üretilebilmektedir. FUE yönteminde saç köklerinin yerinden zarar görmeden tek tek çıkarılması için kullanılan bu punçlar iki ayrı şekilde kullanılabilmektedir.
- Manuel-Punch,
- Micro-Motor
Manuel Punch ile saç ekimi
Saç ekiminin yanı sıra diş hekimliği gibi bazı tıp alanlarında da sıklıkla kullanılan “piasemen” isminde bir cihaz yardımıyla uygulanmaktadır. Kalem benzeri bu cihaza çeşitli boyutlarda punç uçları takılır ve doktor tarafından el yordamıyla döndürülerek saç kökleri gevşetilir. Manuel punç yöntemiyle gevşetilen saç kökleri micropen-set adı verilen cihaz ile tek tek toplanır.
Micro-Motor yöntemi ile saç ekimi
Bu uygulamada ise punç uçlar bu iş için özel olarak üretilmiş, kendinden aşamalı olarak dönme devrine sahip olan otomatik bir cihaz tarafından döndürülmektedir. Micro-motor yönteminde cihaza istenilen boyuttaki punç uçlar yerleştirilir ve saç kökleri çevresinde gezdirmek suretiyle saç kökleri çevresinde mikro düzeyde delikler açılarak saç köklerinin rahat bir şekilde zarar görmeden toplanması sağlanır. Micro-motor yönteminde de gevşetilen saç kökleri mikropen-set yardımıyla tek tek toplanmaktadır.
Micro-motor otomatik ayarlanabilir dönme devri sayesinde saç ekim işleminde saç köklerinin toplanmasını hızlandırmaktadır. Saç kökleri ortalanarak küçük vuruşlarla uygulanan Micro-motor işlemi saç köklerinin hızlı bir şekilde toplanmaya hazır hale getirilmesini sağlar. Cihaz kullanımına alışık olan doktorlar tarafından doğru ayarlamalar yapılarak kullanıldığında Micro-motor uygulamasını saç ekim operasyonunu bir miktar hızlandırabilmektedir. Daha yeni ve konforlu bir uygulama olduğu için doktorlar tarafından tercih edilir olmaya başlayan Micro-motor yöntemi operasyon sonucu açısından manuel-punç yöntemine göre farklı bir üstünlük sağlamamaktadır.
Leave A Comment?