Saç Ekiminde Sigara Neden Zararlıdır?

Saç ekiminde sigaranın zararlarından biri, operasyon sonrası iyileşme dönemini aksatması ve saç ekiminin başarısını engellemesidir. Kandaki oksijen miktarını ciddi ölçülerde düşüren ve sağlıklı kan akışını önleyen sigara, yeni ekilmiş saç köklerine yeterli besin ve oksijenin ulaşmasını engellemektedir. Bu durum yeni saçların oluşmamasına ya da geç oluşmasına neden olmaktadır. Sigara saç ekimi operasyonlarında komplikasyon riskini de arttırarak sağlık tehditleri oluşturmaktadır.

sigara sac ekimi 1

Saç ekimi öncesinde sigarayı bırakmanın etkileri nelerdir?

Saç ekimi öncesinde sigarayı bırakmak, operasyon sırasında ve iyileşme döneminde gözle görülür fark yaratmaktadır. Sigaranın bırakıldığı ilk andan itibaren kandaki karbondioksit oranı yavaş yavaş azalmakta ve kan daha fazla oksijen taşımaya başlar. Birkaç saat sonrasında ise kan basıncı normal seviyelere iner. Sigaranın operasyondan ne kadar önce bırakıldığı da önemlidir. Sigaranın operasyondan 1 gün önce bırakılması, kandaki oksijen seviyesinin yükselmesini ve kalp ritminin, kan basıncının ve damarlardaki büzülmelerin normalleşmesini sağlamaktadır. Sigaranın operasyondan 10 gün önce bırakılması, solunum yolları işlevlerinin ve siliar fonksiyonlarının düzelmesini sağlamaktadır. Balgam miktarında ciddi azalmalar görülmekte ve bağışıklık sistemi güçlenmektedir. Bu sayede enfeksiyon riskleri ve olası komplikasyon ihtimalleri azalmaktadır.

Saç Ekiminde Sigara

Sigaranın operasyondan 1 ay önce bırakılması ile vücut fonksiyonları ve dolaşım sistemi normalleşmekte, solunum sistemi iyileşmekte ve tıkanmalar yok olmaktadır. Özellikle yoğun geçecek ve tam anestezi uygulanacak operasyonlarda birçok risk minimum seviyeye inmektedir.

sigara sac ekimi 2

Saç ekimi operasyonlarında sigaranın etkileri nelerdir?

Saç ekimi operasyonlarında sigara kullanımı, hayati tehlikeler taşımaktadır. Özellikle genel anestezi uygulamalarında kişinin solunumunun durma ihtimali vardır. Akciğer fonksiyonlarını önemli ölçüde etkileyen sigara, operasyon öncesinde bırakılmazsa kişinin solunum sisteminde sorunlar çıkmasına ve uyanma sürecinde ciddi risklerin oluşmasına yol açmaktadır. Genellikle lokal anestezi ile yürütülen saç ekimi operasyonlarında bu riskler yer almasa da sigara saç ekiminde daha farklı olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Operasyonlardan önce sigara kullanımına devam etmenin, komplikasyon ve enfeksiyon risklerini 6 kat arttırdığı belirlenmiştir. Oksijen seviyesinin azaltan sigara nedeniyle olası kanamalar ve yaralar oldukça geç iyileşmektedir. Bu durum, saç ekiminin başarı oranını etkilemektedir.

saç ekiminde sigara

Saç ekimi sonrasında sigara kullanmanın etkileri nelerdir?

Saç ekimi sonrasında sigara kullanımı, saç ekiminde en kritik dönemlerden olan iyileşme dönemini büyük ölçüde sekteye uğratmaktadır. Sigara kullanımı ile birlikte kandaki oksijen seviyesi düşer, kan dolaşımı yavaşlar, kalp ritmi bozulur, solunum daralır ve bağışıklık sistemi zayıflar. Yeni ekilmiş olan saç kökleri ise iyileşme döneminde yüksek hassasiyete sahiptir. Bu dönemde saç köklerinin yerine alışması ve yeterince beslenerek güçlenmesi gerekmektedir. Kan akışının yavaşlaması ve kandaki oksijen miktarının azalması, saç köklerinin yeterince beslenememesine ve doğal olarak gelişememesine yol açmaktadır. Gelişemeyen saç kökleri ya yeni saçların oluşmasını engellemekte ya da sürecin uzamasına neden olmaktadır. Kanın sigara içerisindeki kimyasal maddeler ile zehirlenmesi, yetişen saç köklerinin zayıf ve güçsüz olmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda bölgedeki kabuklanmaların da geç iyileşmesine sebep olarak uzun sürelerle estetik görünümden mahrum kalınmaktadır.

Saç ekimi işlemlerinde sigara ne zaman bırakılmalıdır?

Saç ekimi işlemlerinden önce sigaranın bırakılması gereken zaman en geç operasyondan 1 hafta öncedir. Daha etkili sonuçlar için uzman doktorlar tarafından 1 ay öncesinde bırakılması tavsiye edilmektedir. Saç ekimi operasyonlarından sonra ise en az 10 gün süre ile sigara içilmemesi tavsiye edilmektedir. Sigara saç ekimi işleminden sonra ne kadar geç bırakılırsa, o kadar verimli sonuçlar alınmaktadır.

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?