Seboreik Dermatit ve Saç Ekimi

Seboreik dermatit rahatsızlığı olan kişilere saç ekimi işlemi, hastalığın seyrine göre yapılır. Seboreik dermatit, bir cilt hastalığıdır. Hastalık ciltte yayıldığı bölgede yağlı ve sarıya yakın bir renkte döküntü problemine neden olmaktadır. Yağlı egzama olarak da nitelendirilen hastalık, vücudun pek çok farklı noktasında ortaya çıkabilmektedir. Saç bölgesinde meydana gelmesi durumunda ise saç operasyonu yaptırmayı düşünen kişiler için operasyonun gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceği sorusu gündeme gelmektedir.

Seboreik Dermatit Nedir?

Seboreik dermatit hastalığında saç derisi nefes alamamaktadır. Bu durum az miktarda saç dökülmesi problemine neden olabilmektedir. Kişinin genetik olarak da saç dökülmesi olması durumunda ise, dökülmelerin şiddeti artabilmektedir. Bununla birlikte yağlı egzama, yayılım özelliği gösterebilen bir problemdir. Bu nedenle saç ekimi sırasında kafa derisinde bulunan egzamanın, egzama görülmeyen noktalara da taşınma ihtimali bulunmaktadır. Hastalığın yayılma özelliği göstermesi nedeniyle, yağlı egzama hastalığı kontrol altına alınmadan saç ekim işlemi yaptırılmaması tavsiye edilmektedir.

Seboreik dermatit problemi olduğu halde yapılan saç ekimi operasyonları, yağlı egzamanın yayılmasına neden olmanın yanı sıra farklı problemlere de neden olabilmektedir. Bu noktada ortaya çıkan ilk problem, saç köklerinin hastalık nedeniyle zayıflamış olması problemidir. Zayıf saç kökleri kullanılarak gerçekleştirilen saç ekimi operasyonun başarı ihtimali oldukça azalmaktadır.

seboreik dermatit 1

Seboreik dermatit sonrasında saç ekimi yapılabilir mi?

Seboreik dermatit sonrasında saç ekimi, hastalık döneminin ardından değerlendirilmesi gereken bir diğer konudur. Seboreik dermatit rahatsızlığı, doğru bir tedavi uygulanmasının ardından başarıyla atlatılabilmektedir. Bu durumda hastanın iyileştikten sonra saç ekimi operasyonu yaptırmasına engel bir durum bulunmamaktadır. Bu noktada saç ekimi operasyonuna karar verilme aşamasına dair bilinmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Seboreik dermatit problemi için ilaç kullanımı yaklaşık olarak 7 ila 15 gün arasında sürmektedir. Tedavinin ardından cilt hastalıkları uzmanının kapsamlı bir muayene yapması ve saç derisinde saç ekimi operasyonuna engel bir problem olup olmadığının incelemesi gerekmektedir. Doktorun engel bir durum görmediği durumda saç ekimi operasyonu uygulanabilmektedir.
  • Yağlı egzama problemi için kortizonlu ilaç kullanılması durumunda, saç ekim operasyonu için ilacın vücuttan atılması beklenmektedir. Aksi bir durumda iyileşme sürecinin uzaması gibi problemler ortaya çıkabilmektedir.

Seboerik dermatit nedir?

Seboreik dermatit, her yaşta ortaya çıkabilen ve vücudun yağlı bölgelerinde lokalize olan bir cilt hastalığıdır. Göz kapaklarından kulaklara ve kasık bölgesine kadar pek çok bölgede ortaya çıkabilmektedir. Özellikle cilt yapısı yağlı kişilerde daha fazla görülüğü bilinmektedir. Bebeklik döneminin ilk yıllarında ortaya çıkan ve “konak” olarak adlandırılan problem de, esasında seboreik dermatit rahatsızlığıdır. Seboreik dermatite dair bilinmesi gereken en temel hususlar şunlardır:

  • İyileşme sağlandıktan sonra tekrar edebilen bir hastalık türüdür.
  • Seboreik dermatit hastalığının bebeklerde 6-12 aylık dönemde kendiliğinden geçtiği bilinmektedir. Ancak bu durumda da ergenlik döneminde tekrar aynı problemle karşı karşıya kalınması söz konusudur.
  • Açık tenli kişilerde daha sık görüldüğü bilinmektedir.
  • Hastalığın tedavisi için mutlaka ilaç kullanmak gerekmemektedir. Bununla birlikte ilaçla 7-15 gün gibi bir süre içerisinde geçmektedir. İlaçsız tedavisi ise çok daha uzun sürmektedir.
  • Hastalığın özellikle bağışıklık sisteminin zayıflaması ve stres gibi problemler nedeniyle tetiklendiği bilinmektedir.

seboreik dermatit 2

Seboreik dermatit belirtileri nelerdir?

Seboreik dermatit belirtileri, hastalığın erken zamanda fark edilebilmesi ve tedaviye başlanması için değinilmesi gereken önemli bir noktadır. Bu kapsamda yağlı egzama belirtileri şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Seboreik dermatit problemi görülen bölgeler yağlı ve yapışkan bir görünüme sahiptir.
  • Cildin özellikle yağlı noktalarında görülmektedir.
  • Pullanma ve kızarıklık meydana gelmektedir.
  • Sorunlu bölgede kaşıntı problemi söz konusu olabilmektedir.
  • Hastalarda deri dökülmesi ortaya çıkabilmektedir.

Saç dökülmesi, seboreik dermatit belirtileri arasında yer almamaktadır. Çünkü yağlı egzamanın kıllı bölgelerde dökülmeye neden olmadığı bilinmektedir. Bu süreçte saç köklerinin nefes alamaması nedeniyle ortaya çıkan dökülme problemi, hasta iyileştikten sonra ortadan kalkmakta ve bölgeden yeniden saç çıkmaktadır.

Seboreik dermatit belirtilerine dair bilinmesi gereken bir diğer önemli nokta ise hastalığın hafif şekilde seyrettiği vakalardır. Pek çok hasta başlangıçta saç derisinde meydana gelen kaşıntıyı olağan bir kaşıntı olarak nitelemekte ve önemsememektedir. Bu durumda hastalık ilerlemekte ve yayılımı artmaktadır. Bu nedenle belirtilerin görülmesi durumunda izlenmesi gereken en önemli adım bir cilt hastalıkları uzmanına başvuru yapmaktadır. Seboreik dermatit hastalığının tanısı ancak bir dermatolog tarafından konur.

Seboreik dermatit nedenleri nelerdir?

Seboreik dermatit hastalığının nedenleri şunlardır:

  • Hassas kafa derisinin hastalığın oluşumunda rol oynadığı bilinmektedir.
  • Malassezia furfur saçta aşırı çoğaldığında hastalık meydana gelebilmektedir.
  • Kafa derisinde bulunan yağ bezlerinin hastalığa neden olabildiği bilinmektedir.

Bazı etkenlerin hastalığın şiddeti üzerinde etkisi olduğu bilinmektedir. Bu etkenler ise şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Nem değişikliği
  • Travma oluşması
  • Yoğun stres ortamı
  • Bölgedeki maya mantarlarının yoğunluğu
  • Mevsim değişikliği
  • Yorgunluk

seboreik dermatit 4

Seboreik dermatit kelliğe neden olur mu?

Seboreik dermatit hastalığında kellik gibi bir problem meydana gelmediği bilinmektedir. Seboreik dermatit saç dökülmesi problemine neden olan bir rahatsızlık değildir. Hastalık nedeniyle ortaya çıkan saç dökülmeleri, geçici saç dökülmeleridir. Bu durumda hastanın tedavinin gerçekleşmesi için gerekli adımları atması, sorunun büyümesini engellemek için önemlidir.

Seboreik dermatit hastalığının tedavisi nasıl gerçekleşir?

Seboreik dermatit hastalığı tedavisi kapsamında sebum üretiminin dengelenmesi ve pityrosporum kolonizasyonunu baskılamak amaçlanmaktadır. Uygulanan tedavi yöntemleri, hastanın yaşına göre belirlenmektedir.

Bebeklerde seboreik dermatit tedavisi

Hastanın bebek olması durumunda hastalığın kendiliğinden geçebildiği görülmektedir. Bununla birlikte uygulanabilecek bazı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Bebekler için hazırlanmış bebek şampuanlarının günlük olarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Bu sayede saç derisi ve pullu bölge yumuşayacaktır. Bölge fırçalanarak temizlenebilmektedir.
  • OTC yağlı egzama ilacı, tercih edilebilecek bir diğer yöntemdir.

Ergen ve yetişkinlerde seboreik dermatit tedavisi

Yetişkinler için seboreik dermatit tedavisi için ilk tercih edilen tedavi yöntemi OTC seboreik dermatit şampuanlarıdır. Bu şampuanlar antifungal ilaç sınıfı içermektedir. Bu tedavi yöntemi, tezgah üstü tedavi yöntemi olarak adlandırılmaktadır ve kullanılacak şampuan eczaneden reçetesiz bir şekilde temin edilebilmektedir.

Bununla birlikte seboreik dermatit problemi ile karşı karşıya kalındığında mutlaka uzman bir cilt hastalıkları hekimine muayene olmak gerekmektedir. Hekiminiz gerekli tetkikleri yaptıktan sonra tedavi yöntemini belirleyecektir. Bu tedavi reçetesiz ilaçlar ile gerçekleştirilebileceği gibi reçeteli ilaçlar ile de yapılabilmektedir.

Seboreik dermatit doğal tedavisi

Yağlı egzama hastalığının doğal tedavi yöntemleri, hastalığın şiddetinin geçmesi için tercih edilebilecek yöntemlerdir. Seboreik dermatit hastalığının semptomlarının hafifletilmesi için kullanılabilecek yöntemler şunlardır:

  • Çay ağacı yağı
  • B6 vitamini takviyesi
  • Aloe Vera

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?