Aşırı saç dökülmesinin sebepleri kapsamında sıralanabilecek birçok farklı neden bulunmaktadır. Kişide meydana gelen aşırı saç dökülmesi nedeninin tespit edilebilmesi için hastanın belirtileri gözlendikten sonra vakit kaybetmeden cilt hastalıkları uzmanına başvurması ve muayene olması gerekmektedir. Saç dökülmesi doğrudan saç derisinde gözlenebileceği gibi tüm vücuda yayılım göstererek kirpik ve kaş gibi noktalarda da ortaya çıkabilmektedir. Uygulanacak tedavi yöntemi saç dökülmesinin altında yatan neden ve saç dökülmesi şiddeti gibi parametrelerin saptanmasının ardından belirlenmektedir.
Aşırı saç dökülmesi neden olur?
Saç dökülmesinin nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır:
- Genetik yatkınlık
- Hormonal problemler
- Egzama, sedef gibi deri hastalıkları
- Saçkıran hastalığı
- Vitamin ve mineral eksikliği
- Stres ve travma
- İlaç ve takviye kullanımı
- Kozmetik alışkanlıkları
- Bazı saç stilleri
- Yanlış beslenme alışkanlıkları
Genetik yatkınlık nedeniyle saç dökülmesi
Genetik yatkınlığın saç dökülmesine etkisi incelendiğinde saç dökülmesinin en yaygın sebeplerinden birisinin ailede saç dökülme ve kelleşme öyküsü olması yani genetik yatkınlık olduğu görülmektedir.
Erkek tipi saç dökülmesi olarak adlandırılan ve erkek tip hormona duyarlı olan saç dökülmesi çeşidi genetik olarak görülmektedir. Yaş ilerlemesine bağlı olarak ilerleyen ve kelleşme problemi doğuran bu saç dökülmesi türünde uygulanacak tedavi saç dökülmesi hızını yavaşlatmaktadır. Hastalara tavsiye edilen bir diğer tedavi yöntemi ise elbette saç ekimidir.
Genetik yatkınlık sebebiyle saç dökülmesi kadınlarda da görülebilen bir problemdir. Ailesinde kelleşme öyküsü bulunan kadınların bu noktada risk oranının daha yüksek olduğu kabul edilmektedir. Kadınlarda genetik yatkınlığın yanı sıra stres ve yanlış beslenme alışkanlıkları gibi faktörler de saç dökülmesi problemini tetikleyebilmektedir.
Hormonal problemler nedeniyle saç dökülmesi
Hormonal sorunlar nedeniyle saç dökülmesi özellikle kadınlarda gözlenmektedir ve yaygın sebepler arasında yer almaktadır. Adet düzensizliği, tüylenmede artış olması, sivilce gibi problemler, kişide hormonal sorunlar olduğuna dair bir işaret olabilmektedir. Bu durumlarda hormonal problemlerin de incelenmesi gerekmektedir. Hasta cilt hastalıkları uzmanına başvuru yaptığında, adetin 2. gününde kan tahlili yapılmakta ve problemin kaynağının hormonal olup olmadığı araştırılmaktadır.
Deri hastalıkları nedeniyle saç dökülmesi
Deri problemleri nedeniyle saç dökülmesi yaygın görülen bir diğer saç dökülmesi türüdür. Deriyi tutan hastalıklar saç derisini doğrudan etkilemekte ve saçlarda dökülme problemine neden olabilmektedir. Özellikle egzama, sedef hastalığı ve mantar hastalıklarının saç dökülmesine neden olabildiği bilinmektedir.
Saç dökülmesinin deri hastalıkları nedeniyle meydana geldiğinin tespit edilmesi durumunda tedavi için deri hastalığının tedavisi gerçekleştirilmektedir. Problem ortadan kaldırılarak saç dökülmesinin durdurulması için uğraşılmaktadır.
Saçkıran nedeniyle saç dökülmesi
Saç dökülmesine neden olan saçkıran hastalığı saç dökülmesinin nedeni araştırılırken incelenmesi gereken bir diğer problemdir. Oldukça yaygın bir problem olan aşırı saç dökülmesi nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Saçkıran hastalığı stres, sağlıksız beslenme gibi birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Saç derisinde oval görünümlü tüysüz bölgeler oluşmasıyla kendini göstermektedir. Saçkıran hastalığı tipik belirtileri nedeniyle kolaylıkla saptanabilmektedir. Kalıcı kellik problemi ile karşı karşıya kalmamak için belirtiler görülür görülmez vakit kaybetmeden bir cilt hastalıkları uzmanına başvurmak gerekmektedir. Saçkıran hastalığında erken teşhis oldukça önemlidir.
Vitamin ve mineral eksikliği nedeniyle saç dökülmesi
Vitamin eksikliği nedeniyle saç dökülmesi aşırı saç dökülmesi durumunda incelenmesi gereken bir diğer problemdir. Vitamin eksikliği sıklıkla yanlış beslenme alışkanlıkları veya beslenme problemleri nedeniyle meydana gelse de, hastanın bu tarz bir problemi olmasa dahi vitamin eksikliği olması mümkündür. Güçlü ve sağlıklı saçlar için gerekli olan vitamin ve minerallerin eksik olması ise saçlarda dökülme problemine neden olmaktadır. Eksikliği nedeniyle saçların beslenemediği ve döküldüğü vitamin ve mineraller şu şekilde sıralanmaktadır:
- D vitamini
- Folik asit
- Biotin
- Çinko
- Demir
- B 12
Stres ve travmaya bağlı olarak gelişen saç dökülmesi
Stres ve travma nedeniyle meydana gelen saç dökülmesi yaygın rastlanan bir diğer saç dökülmesi sebebidir. Stres pek çok hastalığın altında yatan bir problemdir. Kişinin hayatında yolunda gitmeyen durumlar olduğunda saçlar da bu problemden etkilenerek dökülebilmektedir. Bunun yanında aşırı stres ve depresyon nedeniyle kullanılan ilaçların da yan etki olarak saç dökülmesine neden olduğu bilinmektedir.
Travmaya bağlı saç dökülmesi bu kapsamda değerlendirilmesi gereken bir diğer problemdir. Kişinin duygusal veya fiziksel bir travma yaşaması, stres seviyesini arttırmaktadır. Yaşanan ani şok saçların incelmesine ve buna bağlı olarak dökülmesine neden olabilmektedir.
Bu durumlara bağlı olarak ortaya çıkan saç dökülmesi genellikle geçici olarak nitelendirilmektedir. Kişinin stresi ortadan kalktığında saç dökülmesi problemi de kendiliğinden geçmektedir. Ancak bu süreçte saçlara uygun olmayan maske ve kürlerin yapılması ve bir cilt hastalıkları uzmanından yardım almak yerine kulaktan dolma bilgilerle tedaviye uğraşılması, saç derisinde çok daha büyük problemlere neden olabilmektedir. Bu nedenle yaşadığınız saç dökülmesi probleminin stres kaynaklı olduğunu düşünmeniz durumunda da, mutlaka uzman bir cilt hastalıkları hekiminden yardım talep etmeniz gerekmektedir.
İlaç ve takviye kullanımı nedeniyle saç dökülmesi
İlaç kullanımına bağlı olarak saç dökülmesi aşırı saç dökülmesi durumunda göz önünde bulundurulması gereken bir diğer husustur. Kişinin saçlarında yoğun bir saç dökülmesi olduğunda cilt hastalıkları uzmanına kullandığı ilaç ve takviyeler hakkında da bilgi vermesi gerekmektedir. Bazı hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçların yan etki olarak saç dökülmesine neden olduğu bilinmektedir. Bu hastalıklar ise şunlardır:
- Kanser
- Artrit
- Kalp
- Yüksek Tansiyon
- Gut
Kişinin kemoterapi tedavisi alması da saç dökülmesine neden olabilmektedir.
Kozmetik Alışkanlıklar Nedeniyle Saç Dökülmesi
Kozmetik alışkanlara bağlı olarak saç dökülmesi özellikle kadınlarda daha sık görülen bir durumdur. Saç boyası, saç spreyi gibi kozmetik ürünlerin içerisinde kimyasal maddeler bulunmaktadır. Saçların yoğun olarak bu kimyasallara maruz kalması, saç derisinde hasara neden olarak saç dökülmesi ile sonuçlanabilmektedir. Bunun yanında saçların devamlı olarak yoğun ısıya maruz bırakıldığı perma, fön gibi işlemler de saçlara zarar veren kozmetik alışkanlıklar kapsamında sayılabilmektedir. Saçların kozmetik alışkanlıklara bağlı olarak dökülmesinin engellenmesi için bu tür alışkanlıklar azaltılmalı veya saçlar eski sağlığına ulaşana kadar bırakılmalıdır.
Saç Stili Alışkanlıkları Nedeniyle Saç Dökülmesi
Saç stilleri nedeniyle saç dökülmesi yine kadınlarda daha sık görülen bir problemdir. Saçların sıkı bir şekilde geriye doğru çekildiği saç stillerini devamlı olarak tercih etmek, traksiyon alopesi olarak adlandırılan saç dökülmesi problemine neden olmaktadır. Sıkı topuz, saç örgüsü gibi saç stilleri, bu tarz saç stillerine örnek olarak gösterilebilmektedir. Bu durumda tedavi saç dökülmesine neden olan saç stillerinin tercih edilmemesi şeklinde gerçekleştirilmektedir.
Yanlış Beslenme Nedeniyle Saç Dökülmesi
Yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle saç dökülmesi aşırı saç dökülmesi problemi durumunda incelenmesi gereken bir diğer noktadır. Saçların güçlü ve sağlıklı olabilmesi için ihtiyaç duyduğu besinlerin sağlanması gerekmektedir. Kişinin düzenli ve dengeli beslenmemesi saçların bu besinlere ulaşamamasına neden olmaktadır. Bu durum da aşırı saç dökülmesi ile sonuçlanabilmektedir.
Kişinin aşırı saç dökülmesi probleminin altında yatan nedenin yanlış beslenme alışkanlıkları olduğunun saptanması durumunda önerilen tek tedavi beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesidir.
Leave A Comment?