Saç dökülmesi, çoğunlukla erkeklerle özdeşleştiriliyor olsa da hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilir. Saç dökülmesi çeşitleri; nedenlerine, tedavi yöntemlerine, etkilerine, seyirlerine göre farklılık göstermektedir. Bir dermatoloğa danışarak yaşanan saç dökülmesinin çeşidinin tespit edilebilmesi mümkün olmaktadır. Çeşitli testler yapıldıktan sonra saç dökülmesi türü belirlenmektedir ve buna uygun bir bakım uygulaması belirlenmektedir. Bazı saç dökülmesi çeşitlerinin bakım uygulamaları ile tedavi edilebilmesi mümkündür. Ancak kalıcı saç dökülmeleri de vardır. Kalıcı olan saç dökülmeleri ise ancak saç ekimi ile telafi edilebilmektedir.
Saç dökülmesi çeşitleri nelerdir?
En çok görülen saç dökülmesi türleri şunlardır:
- Androgenetik alopesi
- Alopesi areata
- Alopesi totalis
- Traksiyon alopesi
- Skatrisyel alopesi
- Telogen effluvium
- İnvolutional alopesi
- Alopesi barbae
- Anagen effluvium
- Alopesi üniversalis
Bu hastalıklar, dünya genelinde en fazla karşılaşılan saç dökülmesi nedenleridir. Ancak kişilerin saçları başka nedenlerden de dökülebilmektedir. Dolayısıyla saç dökülmesi tipi ile ilgili net bir bilgi alabilmesi için bunun takibini yaptırması gerekmektedir.
Androgenetik Alopesi
Androgenetik alopesi; diğer bir ismi ile erkek tipi saç dökülmesidir. Bu saç dökülmesi çeşidi, hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilir. Erkek tipi saç dökülmesi, en sık görülen saç dökülmesi çeşididir. Özellikle genetik yatkınlığı olan bireylerde, ergenlik dönemlerini bitirmeleri ile beraber herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Ayrıca erkeklik hormonu olan androjenler de saç dökülmesinin tetiklenmesine sebep olabilmektedir.
Androgenetik alopesi öncelikle saç kaybı olarak kendisini gösterir. Ardından aşamalı olarak kişinin saç çizgisinin geri çekildiği görülmektedir. Saç çizgisinin geri çekilmesi ilerleyerek kişinin saçları tepeye doğru açılır. Zaman içerisinde bölgede açıklıklar oluşur. Önlenmesi ve tedavi edilmesi oldukça zor olan bir saç dökülmesi olduğu için tek çaresi saç ekimidir.
Alopesi Areata
Alopesi areata; kadında da erkekte de eşit oranda görülen bir saç dökülmesi türüdür. Bu tip saç dökülmesinin yaşanması için bağışıklık sisteminin kendi hücrelerini tanımaması ve bu sebeple de saç foliküllerine saldırması gerekmektedir. Saçkıran hastalığı da bu şekilde ortaya çıkmaktadır. Otoimmün reaksiyonlar sebep olarak gösterilmektedir. Aynı zamanda genetik faktörler psikolojik ve fiziksel stresin yaşanması da saçkıran gibi saç dökülmelerine yol açabilmektedir.
Alopesi areata tipi saç dökülmelerinin tedavisi bulunmamaktadır. Ancak geçici saç dökülmeleri oldukları için neden ortadan kalktıktan sonra ilgili bölgede saç çıkmaya başlamaktadır. Aniden oluşan yama halinde beliren bu dökülmeler; sakal, kaş gibi alanlara da sıçrayabilmektedir.
Alopesi Totalis
Alopesi totalis; alopesi areata tipi saç dökülmesinin ilerlemiş versiyonudur. Bağışıklık sisteminin saç foliküllerini yabancı görmesi sonucunda saldırıya geçtiği bir saç dökülmesidir. Saçın tamamında görülebileceği gibi sadece bir kısmında da oluşabilmektedir. Bu tip saç dökülmeleri ile ilgili net bir sebep ortaya atılamasa da stres kaynaklı olduğu düşünülmektedir.
Alopesi totalis tipi saç dökülmesinin bir ileri aşaması alopesi universalis olduğu için insanlar bütün vücut kıllarını kaybedebileceklerinden endişe duyar. Kalıcı bir tedavi yöntemi olmasa da bu saç dökülmesinin ilerlemesini istemeyenlerin bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirmeleri gerekmektedir. Selenyum, A, B2, B6 ve C vitamini alınmalıdır.
Traksiyon Alopesi
Traksiyon alopesi; Afrikalı ve Amerikalı kadınlarda ağırlıklı olarak görülen bir saç dökülmesi çeşididir. İnce örgüler ve sıkı bağlanan at kuyrukları bu tip saç dökülmesine sebebiyet vermektedir. Travmatik bir saç kaybıdır. Saç kökleri aşırı çekildikleri ve gerilmeye maruz kaldıkları için bir süre sonra saç çizgisinden temporal bölgeye doğru ilerleyen bir saç dökülmesi oluşur. Tedavi edilebilmesi için kişinin saçlarını sıkı toplamaması gerekmektedir. Aksi takdirde saç köklerine geri dönüşü olmayan bir zarar vermiş olabilmektedir.
Skatrisyel Alopesi
Skatrisyel alopesi; her yaş grubunda görülmesi mümkün olan kadınlarda ve erkeklerde de görülen bir saç dökülmesi çeşididir. Genetik faktörler dolayısı ile ortaya çıkan bir saç dökülmesi tipi değildir. Deride yaralanma oluşması ile beraber saç folikülleri hasar görmektedir ve bu sebeple saç kaybı yaşanmaktadır. Saç kaybı problemi yaşayanların sadece %3’ünde görülen bir saç dökülmesi türüdür. Saç dökülmesi çeşitlerinden olan skatrisyel alopesinin ayrıldığı 2 grup ise şöyledir:
- Primer skatriyel alopesi: Sebebi tam olarak bilinmese de derideki enflamasyona bağlı saç foliküllerinin zarar görmesinin kalıcı saç dökülmesi ile sonuçlanmasıdır.
- Sekonder skatrisyel alopesi: Travma, kaza, enfeksiyon gibi ikincil neden olarak adlandırılabilecek sebeplerden oluşan saç dökülmelerine verilen isimdir. Saç kökleri ölür, dökülür ve saçlı deride kırmızı kabartılar ile beraber yaralar meydana gelir. Saç ekimi ile tedavi edilebilmektedir.
Telogen Effluvium
Telogen effluvium; ağırlıklı olarak kadınlarda görülen bir saç dökülmesidir. Kadınların doğum sonrasında menopoza girdiklerinde yaşadıkları saç dökülmesine verilen isimdir. Beslenme yetersizliği, psikolojik ve fiziksel stres, hormonal değişiklikler, ateşli rahatsızlıklar, kullanılan ilaçlar; bu tip saç dökülmesine sebebiyet verebilmektedir.
Involutional Alopesi
Involutional alopesi; yaş alma ile beraber saç tellerinin incelmesi ve kademeli olarak azalarak dökülmesine denmektedir. Erkeklerde de kadınlarda da görülebilmektedir. Saç foliküllerinin sayısının ve yoğunluğunun azalması ile beraber büyüme hızı da düşmektedir. Saçların yeterince beslenememesi sonucunda saç dökülmeleri başlamaktadır.
Yaşlılık sebebi ile yaşanan bir saç dökülmesi olduğu için birçok insan için kaçınılmazdır. Ancak yine de insanların involutional alopesi tipi saç dökülmelerini engelleyebilmeleri mümkün olmaktadır. Bunun için saçlarına oldukça erken yaşlardan itibaren bakım yapmaya başlamaları gerekmektedir. Bu sayede saç dökülmelerinin azalmasını ve gecikmesini sağlayabilmektedirler.
Alopesi Barbae
Alopesi barbae; erkeklerde görülmektedir. Bu dökülme ile beraber erkeklerin sakal bölgelerindeki kıllarda seyrelme meydana gelmektedir. Alopesi barbae tipi saç dökülmesi oldukça yavaş olabileceği gibi bir anda da dökülmeler görülebilmektedir. Genetik ya da otoimmün rahatsızlıklar bu dökülmeye sebep olabilir. Stres ve depresyon da bu tip saç dökülmelerini tetiklemektedir.
Anagen Effluvium
Anagen effluvium; ilaç ve tedavi yöntemleri kaynaklı olan saç dökülmelerine verilen isimdir. Kişinin bazı hastalıkları tedavi edebilmek için kullandıkları ilaçlar saçlarında seyrelme ve dökülme olmasına sebep olabilmektedir. Her yaştan bireyde görülebileceği gibi kadında da erkekte de bu tip dökülme ile karşılaşılabilmektedir. Anagen effluvium tipi saç dökülmeleri öncelikle saçların incelmesi ile başlamaktadır. Ardından saç dökülmesi olarak kendisini göstermektedir.
Alopesi Universalis
Alopesi universalis; alopesi areata tipi saç dökülmesinin ileri evresi olarak bilinmektedir. Bu tip saç dökülmesi sadece saçın dökülmesi ile sınırlı kalmamaktadır. Kaş ve kirpikler de dökülmektedir. Aynı zamanda kişinin vücut kıllarında da dökülmeler meydana gelmektedir. Saç dökülmesi problemi yaşayanların %0.001’i bu tip saç dökülmesi ile karşılaşmaktadır. Her yaştan bireyde bu tip dökülmeler meydana gelebilmektedir.
Alopesi universalis tipi saç dökülmelerinin sebeplerine bakıldığında; otoimmün reaksiyon kişinin kendi hücrelerinin saç foliküllerine saldırarak zarar vermesi gibi sebepleri vardır. Saç dökülmesi çeşitleri içerisinde en ciddi sonuçları olan dökülmelerden biridir.
Leave A Comment?