Dünya üzerinde yaşayan her üç kişiden biri, hayatının bir döneminde, saç dökülmesi sorunuyla karşılaşmaktadır. Erkeklerde olduğu kadar kadınlarda da yaşanan saç dökülmeleri, her zaman kellikle sonuçlanmaz. Çünkü saç dökülmesinin sebepleri herkeste farklılık göstermektedir.
Saç dökülmesinin sebepleri nelerdir?
Saç dökülmesi birçok farklı sebepten ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden, sebebini anlamak, dökülmeyi engellemenin birinci koşuludur. Bununla birlikte, sorunun geçici mi yoksa kalıcı mı olduğunun belirlenmesi çok önemlidir. Saç dökülmesini etkileyen 8 adet faktör vardır. Bunlar;
- Erkek tipi saç dökülmesi
- Kadın tipi saç dökülmeleri
- Stres
- Beslenme bozuklukları
- Çeşitli hastalıklar
- Doğum sonrası dökülmeler
- İlaçlar ve tedaviler
- Hormonsal dengesizlikler
Erkek tipi saç dökülmesi
En sık karşılaşılan dökülme nedenleri arasındadır. Kadınlarda da görülmekle birlikte, daha çok erkeklerde görüldüğü için bu adı almıştır. Genetik faktörlerin etkili olduğu bu tip dökülmelerde sebep ailesel yatkınlıktır ve tedavisi en zor olandır. Erkek tipi dökülmede, saç köklerini güçlendiren solüsyonlar saç dökülmesinin seyrini yavaşlatmakla birlikte, en iyi çözüm saç ekimidir.
Kadın tipi saç dökülmeleri
Kadın tipi saç dökülmesinde, kafanın her bölgesinde dökülme gerçekleşir. Yani, saçların genelinde seyrelme yaşanır. Saç köklerini güçlendiren solüsyonlar ve vitamin takviyeleriyle saç dökülmesi engellenebilmekte veya belli bir süre durmaktadır. Kadın tipi dökülmelerde saç ekimi her zaman iyi sonuçlar vermeyebilir.
Stres
Saç dökülmesinin gizli sebeplerindendir. İş ya da yaşam standartları gereği sürekli stres altında olan kişilerde, yaşadığı ani kötü bir olay sebebiyle strese girmiş kişilerde yoğun şekilde saç dökülmesi görülebilmektedir. Sürekli gergin ve stresli olan kişilerde de strese bağlı saç dökülmeleri sık görülmektedir. Kişi sürekli bir gerginlik içerisinde yaşadığı için bu durum ona normal gelmekte ve saç dökülmesinin sebebini strese bağlamamaktadır.
Beslenme bozuklukları
Kötü beslenme şartları ve fast-food tarzı yiyecekler oldukça zararlıdır. Beslenme bozuklukları ve vitamin eksiklikleri diğer organlarda olduğu gibi saç köklerini olumsuz yönde etkiler. Beslenme bozukluklarıyla ortaya çıkmış saç dökülmeleri için doktor kontrolünde vitamin takviyesi ve sağlıklı beslenme önerilmektedir.
Çeşitli hastalıklar
Saçkıran (aleopesi), saç mantarı gibi deri hastalıkları da saçlı bölgede bölgesel saç dökülmelerinin sebebidir. Bu hastalıklar bölgesel olabildiği gibi, daha yoğun ortaya çıktıkları durumlarda kirpiklere kadar vücuttaki tüm kılların dökülmesi ile sonuçlanmaktadır. Uygulanacak tedavi ile saç dökülmesi de ortadan kalkmaktadır.
Doğum sonrası dökülmeler
Hamile kadınlarda bazen doğum sonrası saç dökülmesi yaşanabilmektedir. Bu süreç, hamilelik sürecindeki beslenme yetersizliklerinden kaynaklanabildiği gibi doğum sürecinin kişi üzerinde yarattığı aşırı stres de tetikleyici olabilmektedir. Doğum sonrası saç dökülmesi yaşanmaması için doktorunuzun ön gördüğü beslenme düzenine uyulması, eğer önerilmişse vitamin takviyelerinin ihmal edilmemesi, doğum sürecine uzmanlardan yardım alınarak hazırlanılması önerilmektedir.
İlaçlar ve tedaviler
Çeşitli ilaçlar ve bazı hastalıkların tedavi yöntemleri saç dökülmelerine sebep olabilmektedir. Bunlardan en bilineni kanser tedavisinde uygulanan kemoterapi yöntemidir. Saç dökülmeleri çeşitli hastalıkların tedavileri için verilen ilaçların uzun süre kullanılması sonucu da ortaya çıkabilmektedir. İlaçlar veya tedaviler sebebiyle dökülen saçlar, tedaviler sonlandırıldığında veya ilaç kullanımı bittiğinde kendiliğinden ortadan kalkar ve saç kökleri kısa süre içerisinde uzamaya başlar.
Hormonal dengesizlikler
Daha çok kadınlarda meydana gelse de erkeklerde de görülebilmektedir. Vücuttaki hormonların dış ya da iç etkenlerle düzensizleştiği bu gibi durumlar, saç dökülmelerine sebep olabilmektedir. Menopoz döneminde kadınlarda saç dökülmesinin en temel sebebi, hormonsal değişimlerdir. Doğum sonrası dökülmeler de hormonsal değişiklikler grubuna giren saç dökülmesi sebepleri arasındadır. Tiroid bezinin normalden çok ya da az çalışması da saç dökülmesi sebepleri arasındadır.
Leave A Comment?