Saç mezoterapisi, vitamin, mineral, keratolitik, ajan, aminoasit, yüzey genişletici gibi saçın gereksinim duyabileceği bazı maddelerin saçlı deriye enjeksiyonunun yapıldığı işlemdir. Saç mezoterapisi, günümüzde yaygın olarak uygulanan bir klinik tedavidir. Tedavi sırasında küçük dozlarda olan ilaçlar, bölgesel olarak uygulanmaktadır.
Saç mezoterapisi için uygun olan kişiler kimlerdir?
Saç mezoterapisi yapılabilecek kişiler şunlardır:
- Saç dökülmesinden muzdarip olan kişilere saç mezoterapisi uygulanmaktadır.
- Saç ekiminden önce ve sonra mevcut saçlarının durumunun korunmasına özen gösterenler, saç mezoterapisine başvurabilmektedirler.
- Saç tellerinde incelme, zayıflama olanlar saç mezoterapisi ile bu problemi çözebilmektedirler.
- Saçlarının parlaklığını ve hacmini kaybettiğini düşünüp bundan rahatsız olanlar; saç mezoterapisi ile saçlarını eski canlı haline kavuşturabilmektedirler.
- Ailesinde ciddi boyutta saç dökülmesi şikayeti olan bireyler, genetik olarak bu durum kendilerine de sirayet edebileceği için saç mezoterapisine başlayabilmektedirler.
- Ailesinde saç dökülmesi şikayeti sonrasında saç ekimi uygulaması yaptırmış olanlar; saç mezoterapisine uygun kişilerdir.
- Yoğun stres altında olan kişilerde strese bağlı olarak kısa süreli saç dökülmeleri olmuş ve bu dökülmeler oldukça belirgin ise saç mezoterapisi uygulanmaktadır.
- Saçların boyanması veya kuaförde yaptırılan başka herhangi bir işlem sonrasında eğer saçlar hasara uğramış ise bunun giderilmesi için saç mezoterapisi yapılmaktadır.
- Saçları oldukça geç uzayanlar, saç mezoterapisi ile bu problemlerini giderebilmektedirler.
- Kolay kırılan, sönük ve bakımsız görülen saçların daha sağlıklı olabilmesi için saç mezoterapisi yapılmaktadır.
- Sık fön çektiren ya da saçlarını sık aralıklarla boyayan kişilerin saçları kendisini toparlayamayabilmektedir. Bu problem ise saç mezoterapisi ile çözülmektedir.
- Diyet yapan kişilerde bu süreçte eğer hızlı bir saç kaybı olur ise saç mezoterapisi ile bu kayıp giderilebilmektedir.
- Hamilelik döneminde kişiler saç dökülmesi yaşayabilmektedirler. Hamilelik sonrasında bu dönemde yaşadıkları dökülmeleri ise saç mezoterapisi ile telafi edebilmektedirler.
- Kemoterapi gibi tedaviler sonrasında hastanın saç kaybı olduğunda saç mezoterapisi ile saç kaybını düzeltebilmektedir.
Saç mezoterapisi etkili bir yöntem midir?
Saç mezoterapisinin etkisi saçlara ya da saçlı deriye dışarıdan sürümü gerçekleştirilen ürünler ile kıyaslandığında, çok daha fazla olmaktadır. Saçlı deriye dışarıdan bir ürün sürüldüğünde ortaya çıkan etki 1 birim olarak kabul edilir ise, saçlı deriye yapılan enjeksiyonun etkisinin 8 birim olarak kabul edilmesi gerekmektedir.
Saç mezoterapisinin etkisi nasıl ortaya çıkmaktadır?
Saç mezoterapisi, saç köklerinin ihtiyaçlarının karşılanması ile beraber ilgili bölgedeki kan damarlarının kan tutma becerilerinin artmasını sağlamaktadır. Saç mezoterapisinde yapılan ilaç uygulamaları ve iğneler ile beraber saç derisinin bir bölgesinde irritasyon oluşmaktadır. İrritasyonun oluşması ile beraber ilgili bölgede kan birikmekte ve biriken kan da dışarı atılmamaktadır. Biriken kan ve içerisindeki enjekte edilmiş olan ilaç, saçlı deriyi dolaşmaktadır. Saçlı deriyi dolaşarak da aynı zamanda saç tellerinin köklerinin beslenmesini ve ihtiyaç duyduğu enerjiyi almasını sağlamaktadır. Bu durumun devamlı hale gelebilmesi için ise saç mezoterapisinin doktorların belirlediği sıklıkta gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Saç mezoterapisinin adımları nelerdir?
Saç mezoterapisinin aşamaları şunlardır:
- Saç mezoterapisinin ilk aşaması, termoterapidir. Ozonlanmış sıcak su buharı ile gerçekleştirilen bir işlemdir. Yaklaşık 15 dakika boyunca hastanın saçlı derisi, hazırlanan su buharına tutulmaktadır. Bu sayede hastanın saç derisinde yumuşama meydana gelmektedir ve bu da kullanılacak olan ilaçların saç derisine çok daha kolay şekilde nüfuz edebilmesini sağlamaktadır. Ayrıca hastanın uygulama yapılacak olan bölgede ağrı hissetme olasılığının da azaltılmasını sağlayan bir aşamadır.
- Ardından NPG aşamasına geçilmektedir. Saç mezoterapi tabancası isimli bir cihaz ile beraber uygulanmaktadır. 4 mm uzunluğunda bir mezoterapi iğnesi kullanılmaktadır. Enjektörün ucuna bu iğne takıldıktan sonra saçlı deriye uygulanmaktadır. Yaklaşık olarak 300 iğne ile bu uygulama yapılmaktadır. İğneler uygulanırken içerisinde ilaç bulunmamaktadır. Amaç saçlı derinin kanaması ve atık kanın dışarı çıkması olmaktadır. Yaklaşık 3 dakika süren bu işlem sırasında hastanın az da olsa acı hissetmesi muhtemeldir.
- Üçüncü aşama olan MIC aşamasında; hastanın saçlı derisine ilaç enjeksiyonu yapılmaktadır. Öncelikle ilacın hazırlanmış olan özel enjektöre çekilmesi ve ardından 6 mm uzunluğundaki iğne ile uygulama yapılacak olan saçlı deriye enjekte edilmesi gerekmektedir. Karışımın saçlı deriye enjekte edilmesi ise ortalama 3 dakika kadar sürmektedir.
- Özel yıkama solüsyonu kullanılmaktadır ve solüsyon ile beraber saçlı deri yıkandıktan sonra kurutma aşamasına geçilmektedir.
- Kurutulduktan sonra saçın nemli olduğu aşamada A.S kür uygulaması yapılmaktadır. Uygulanan kür, açık olan iğne delikleri tarafından emilmektedir ve saç mezoterapisi sonrasında hastanın hissedebileceği ağrının azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Lokal anestezi etkisi yapan bir kürdür ve hastanın uygulama yapılan bölgesinin daha kısa sürede iyileşmesine de imkan tanımaktadır.
- Son aşamada Fahrenheit yağ kürü uygulaması yapılmaktadır. Özel olarak hazırlanan bir yağ karışımıdır. Saç mezoterapisi uygulanan alanın üzerine sürüldüğünde bir bariyer etkisi oluşturmaktadır. Bu sayede 6 saat süresince saçlı derinin dış etkenlerden oluşabilecek herhangi bir etkiye karşı korunabilmesini sağlamaktadır.
Saç mezoterapisinin yapılması gereken sıklık nedir?
Saç mezoterapisi sıklığı hastaya göre belirlenmektedir. Hastanın saçlarının durumuna göre uygulanır. Aktif bir saç dökülmesi var ise bu durumda hücum terapisi uygulanmaktadır. Hücum terapisi ile saç dökülmelerinin durması sağlanmaktadır. 4 seans uygulama yapılmaktadır ve periyotları da haftada bir olmaktadır. Hastaya bağlı olarak daha fazla seans gerektiği kanısına varılır ise bu durumda seans sayısı 6’ya ya da 8’e çıkartılabilmektedir. Seanslar arasında 3 günden daha kısa süre olması tercih edilmemektedir. Aynı zamanda seanslar oluşturulurken 10 günden daha uzun aralıklı seans da oluşturulmamalıdır.
Saç dökülmesi kontrol altına alınabilmektedir ancak sonrasında bunun korunması da gerekmektedir. Bu sebeple mevsim geçişlerinde mezoterapilerinin uygulanması tercih edilmektedir. Yıl içerisinde 4 kere yapılabilmektedir. 3 aylık periyotlarda uygulanması tavsiye edilmektedir. Saç dökülmesi ile ilgili sıkıntılar saç mezoterapisinin bu sıklıklar ile uygulanması durumunda; %90 oranında azaltılabilmektedir. Eğer bu protokollerin düzenli olarak uygulanması sonucunda hala saç dökülme şikayetleri kontrol altına alınamıyor ise saç ekimine başvurulması gerekmektedir.
Saç mezoterapisinin avantajları nelerdir?
Saç mezoterapisinin avantajları şunlardır:
- Saç dökülmelerinde fark edilebilecek düzeyde azalmalar meydana gelmektedir.
- Saç köklerinde kalınlaşma meydana gelir.
- Saçlar daha sağlıklı görünmekle beraber daha uzun ömre sahip olmaktadır.
- Saçların görüntüsü çok daha parlak, gür ve hacimli olmaktadır.
- Uyku halinde olan saç foliküllerinin de uyarılmasını sağlamaktadır. Bu sayede uykuda olan foliküller saçlı derinin üzerine çıkarak saç teline dönüşmektedir.
- Saçın mevcut renginin korunabilmesini sağladığı gibi kişinin saçlarının daha geç beyazlamasını da sağlamaktadır.
- Saç mezoterapisi ile saç dökülmelerinin azalması sonucunda; saç ekimi işleminin geciktirilmesi veya saç ekimine hiç gerek kalmaması sağlanabilmektedir.
- Bazı kadın hastalar için saç ekimi işlemi uygulanamıyor olsa da; saç mezoterapisi bu kadın hastalara da uygulanabilmektedir.
Leave A Comment?